Όξινος Μανδύας: 2η Γραμμή Άμυνας του Δέρματος

Όξινος Μανδύας: 2η Γραμμή Άμυνας του Δέρματος

Ακριβώς κάτω από το μικροβίωμα, ο όξινος μανδύας αποτελεί τη φυσική προστασία του δέρματος. Είναι είναι ένα μείγμα από σμήγμα, ιδρώτα, νερό, νεκρά κύτταρα, γαλακτικό οξύ, ουρία κλπ, που του προσδίδει το ελαφρά όξινο pH (4.5-5.5).

Διατηρώντας το pH του δέρματος σε ένα όξινο περιβάλλον, εμποδίζουμε βακτήρια και ιούς να επιβιώσουν. Για αυτό και στο Derma Care Center σας επισημαίνουμε συνεχώς την αναγκαιότητα να διατηρούμε το σωστό pH και επιμένουμε για καθαριστικά προϊόντα με ελαφρά όξινο pH που είναι πιο συμβατά στο δέρμα, όπως το Botanical Facial Foam EXO.

Ο φυσικός όξινος μανδύας εμποδίζει την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών στο δέρμα. Ο συνδυασμός του όξινου περιβάλλοντος (όξινος μανδύας) και του αλκαλικού περιβάλλοντος του οργανισμού μας ενισχύει τους φυσικούς μας αμυντικούς μηχανισμούς. Ο όξινος μανδύας διαταράσσεται από τη χορήγηση διαφόρων φαρμάκων, όπως αντιφλεγμονώδη, αγωγή χημειοθεραπείας, αγωγή κατά της ακμής με ισχυρές δόσεις βιταμίνης Α, ακατάλληλα καλλυντικά προϊόντα, διουρητικά, στατίνες κλπ. Όλα αυτά επιδρούν σε αυτό το ευαίσθητο” φίλμ προστασίας”, που διαταράσσεται εύκολα. Έτσι το δέρμα βρίσκεται ακάλυπτο και απροστάτευτο στις μολύνσεις και τα βακτήρια που του προκαλούν βλάβες. Αν έχετε αισθανθεί το δέρμα σας να σας “τραβάει” μετά τη χρήση του καθαριστικού, πιθανώς είναι γιατί έχει απομακρυνθεί ο φυσικός όξινος μανδύας.

Και ποιοι είναι οι παράγοντες που τον απομακρύνουν;

Το πολύ συχνό πλύσιμο με σαπούνια, η καθημερινή χρήση υπερβολικών δραστικών συστατικών, οι υπερβολικές θερμοκρασίες (πολύ ζεστό και πολύ κρύο), κλιματισμός, ρύπανση, ελεύθερες ρίζες κ.ά..

Τα καλά νέα είναι ότι το σώμα μας έχει σοφία και το δέρμα μας έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει το pH του στα φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο, για να επανέλθει αυτή η ισορροπία μπορεί να χρειάζονται μερικές ώρες μέχρι και εβδομάδες. Άρα προέχει να έχουμε πάντα κατά νου: Πόσο συμβατό είναι το περιβάλλον που δημιουργούμε με τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά για την ενίσχυση της προστασίας του όξινου μανδύα και κατ’ επέκταση της υγείας του δέρματος;