Ο Υδρολιπικός Φραγμός: 3η Γραμμή Άμυνας του Δέρματος

Ο Υδρολιπικός Φραγμός: 3η Γραμμή Άμυνας του Δέρματος

Το στρώμα των λιπιδίων αποτελεί τον προστατευτικό φραγμό από το εξωτερικό περιβάλλον και έχει σημαντικό ρόλο ενάντια στις επιβλαβείς περιβαλλοντικές επιθέσεις όπως τοξίνες, βακτήρια κλπ. Μία επιπλέον σπουδαία λειτουργία του είναι ότι εμποδίζει την απώλεια υγρασίας από το δέρμα, γνωστή ως διαδερμική απώλεια του νερού (Transepidermal water loss).

Η κεράτινη στιβάδα είναι παρόμοια με ένα τοίχο από τούβλα. Τα τούβλα είναι τα νεκρά κερατινοκύτταρα και το τσιμέντο που τα ενώνει η ενδιάμεση ουσία, τα λιπίδια. Επειδή τα νεκρά κύτταρα είναι σχεδόν αδιαπέραστα, η είσοδος και η έξοδος ουσιών γίνεται κυρίως μέσω της ενδιάμεσης ουσίας.

Το δέρμα μας αποτελείται από διάφορα είδη λιπιδίων (όπως είναι κεραμίδια, χοληστερόλη και λιπαρά οξέα), που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του. Όχι μόνο ρυθμίζουν τον κυτταρικό κύκλο, αλλά ταυτόχρονα ενισχύουν την ομαλή λειτουργία του υδρολιπιδικού φραγμού. Μία διαταραχή στα λιπίδια της επιδερμίδας μπορεί να επιφέρει αυξημένη τραχύτητα στο δέρμα, αίσθηση τραβήγματος και κουρασμένη και θαμπή όψη. Αντίθετα, όταν τα λιπίδια στο δέρμα είναι σε ισορροπία, ενισχύουν τον υδρολιπιδικό φραγμό και τους μηχανισμούς αυτό-επιδιόρθωσης για βελτίωση της υφής και του τόνου του δέρματος. Αυξάνουν τα επίπεδα ενυδάτωσης και μειώνουν την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Αν υπάρχουν θέματα που σας απασχολούν, όπως για παράδειγμα αυξημένη ευαισθησία, ερεθισμός, ερυθρότητα, ξηρότητα, τράβηγμα, κάψιμο ή εξανθήματα, τα οποία δεν υποχωρούν, επικοινωνήστε μαζί μας. Αυτό συμβαίνει διότι ο υδρολιπιδικός φραγμός έχει διαταραχθεί.

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τον υδρολιπιδικό φραγμο;

  1. Οποιοδήποτε προϊόν απομακρύνει από το δέρμα τα φυσιολογικά επίπεδα των λιπιδίων και διαταράσσει την ομοιοστασία του, αποδυναμώνει ή και προκαλεί βλάβη στο δέρμα.
  2. Μην είστε υπερβολικοί και το παρακάνετε με την απολέπιση στο δέρμα σας. Η απολέπιση είναι ευεργετική για το δέρμα και είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος για τη διατήρηση της υγείας και της νεότητάς του. Αν, όμως, έχει διαταραχθεί η ισορροπία των λιπιδίων, μη συνεχίζετε την απολέπιση.
  3. Αποφεύγετε και προσπαθήστε να προστατεύεστε από τις “extreme” περιβαλλοντικές συνθήκες, “extreme” θερμοκρασίες, πολύ ζεστό, κρύο ή ξηρό αέρα, ακόμα και σε πολύ δυνατούς ανέμους που μπορούν να διαταράξουν τη φυσική προστασία του υδρολιπιδικού φραγμού.
  4. Καθώς μεγαλώνουμε, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40, οι φυσικές διαδικασίες παραγωγής λιπιδίων στο σώμα μας αρχίζουν να φθίνουν. Μπορούμε, όμως, να ενισχύσουμε τον προστατευτικό μανδύα των λιπιδίων, επιλέγοντας προϊόντα με συστατικά πλούσια σε αμινοξέα στην καθημερινή μας ρουτίνα.
  5. Ελέγχουμε πάντα την πολικότητα και τα συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιούμε και επιλέγουμε αυτά που εμπεριέχουν καλής ποιότητας ελαίων και φωσφολιπιδίων, όχι οξειδωμένα.
  6. Η ποιότητα και η ποσότητα των κεραμιδίων στο δέρμα μας σχετίζονται με την αναλογία ωμέγα 3 και 6. Επειδή το δέρμα δε τα μεταβολίζει, πρέπει να τα προσλαμβάνει μέσω της διατροφής.

Η σωστή λειτουργία του λιπιδικού φραγμού είναι η βάση για υγιές, λαμπερό και ενυδατωμένο δέρμα.