Αποτοξίνωση

Αποτοξίνωση

Η αποτοξίνωση είναι η διάσπαση, η εξουδετέρωση και η απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών – τοξινών από τον οργανισμό μας. Τα πέντε όργανα που αποτοξινώνουν τον οργανισμό μας είναι: το έντερο, το δέρμα, οι νεφροί, η λέμφος, οι πνεύμονες και το συκώτι.

Οι τοξίνες, όπως και οι βιταμίνες, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Υδατοδιαλυτές τοξίνες: αποβάλλονται από το σώμα μέσω του αίματος, της λέμφου και των ούρων.

Λιποδιαλυτές τοξίνες: μεταφέρονται στο ήπαρ, όπου μετατρέπονται σε υδατοδιαλυτές και αποβάλλονται από τα ούρα.

  • Ήπαρ: επεξεργάζεται τις τοξίνες και τις αποβάλλει μέσω του ηπατικού κύκλου.
  • Πνεύμονες: αποβάλλουν τις τοξίνες μέσω εκπνοής και μεταφέρουν οξυγόνο σε όλα τα όργανα.
  • Έντερο: διαχωρίζει και προωθεί την απομάκρυνση των τοξινών.
  • Νεφροί: καθαρίζουν το αίμα, φιλτράρουν και αποβάλλουν το νερό και τις ουσίες που δεν είναι απαραίτητες στον οργανισμό.
  • Λεμφαγγεία: η λέμφος, τα λεμφοζίδια και η σπλήνα βοηθούν στην αποβολή των άχρηστων ουσιών.
  • Δέρμα: απελευθερώνει εσωτερικές τοξίνες μέσω των σμηγματογόνων και των ιδρωτοποιών αδένων.

Οι κύριες μεταβολικές διεργασίες αποτοξίνωσης του οργανισμού μας πραγματοποιούνται στο ήπαρ και οι τοξίνες αποβάλλονται μέσω των ούρων, των κοπράνων, των σμηγματογόνων και των ιδρωτοποιών αδένων.

Σε φυσιολογικές συνθήκες, οι τοξίνες που καταλήγουν στο λεμφικό σύστημα, εξουδετερώνονται από τα λευκά αιμοσφαίρια στους λεμφαδένες. Όταν το λεμφικό σύστημα είναι μπλοκαρισμένο ή το πεπτικό σύστημα δυσλειτουργεί, η παραπάνω διαδικασία επιβραδύνεται αξιοσημείωτα και τότε οι τοξίνες επιστρέφουν στο ήπαρ.

Καθώς το ήπαρ με τη σειρά του επιβαρύνεται επιπλέον, παράγει πυκνότερη χολή, δημιουργώντας ένα κύκλο τοξικότητας στον οργανισμό. Οι λιποδιαλυτές τοξίνες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, οι οποίες με τη σειρά τους εφόσον δεν αποβάλλονται καταλήγουν στα λιποκύτταρα, όπου αποθηκεύονται για πολλά χρόνια, προκαλώντας οξείδωση και εκφυλισμό στα κύτταρά μας.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο αποτοξίνωσης και η σωστή φροντίδα του ενισχύει τη λειτουργία των υπολοίπων οργάνων αποβολής. Αν για κάποιο λόγο έχουμε π.χ. δυσλειτουργία του γαστρεντερικού, τότε αυτό φαίνεται στο δέρμα μας.

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν παρουσιάζουν ότι υπάρχει μια αλληλεπίδραση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του δέρματος: η υπερκατανάλωση υδατανθράκων και επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη επηρεάζουν την παραγωγή σμήγματος στο δέρμα και το είδος των μικροργανισμών που εποικούν εκεί.

Επομένως, αποτοξίνωση και λεμφική αναζωογόνηση είναι οι δύο βασικοί πυλώνες αντιμετώπισης της “υπερφόρτωσης” του οργανισμού από τις άχρηστες ουσίες.

Δημοφιλείς Θεραπείες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.