Ακμή

Ακμή

Η ακμή είναι η συχνότερη πάθηση του τριχοσμηγματογόνου θύλακα, και χαρακτηρίζεται από σμηγματόρροια, ανοικτούς και κλειστούς φαγέσωρες, φλεγμονή μέσα και γύρω από τους σμηγματογόνους αδένες. Αναπτύσσεται στα σημεία εκείνα που οι σμηγματογόνοι αδένες έχουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα, όπως το πρόσωπο, η ράχη και το άνω μέρος του θώρακα.

Παλαιότερα ξέραμε ότι είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης δερμοπαθολογικών αιτίων, όπως η απόφραξη του τριχοσμηγματογόνου πόρου λόγω διαταραχής της κερατινοποίησης, η υπερπαραγωγή σμήγματος, η υπερανδρογοναιμία  σε συνδυασμό με τη διατροφή, αλλά και μικροβιακών παραγόντων, όπως το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής (P. Acnes), που φυσιολογικά βρίσκονται μέσα στους θύλακες των τριχών. Όμως, όλα τα παραπάνω είναι τα συμπτώματα. Τα πραγματικά αίτια είναι αλλού και για τον καθένα ξεχωριστά.

Εάν δε γίνει σωστή διάγνωση, όλες οι θεραπείες θα αποτύχουν. Αν δεν έχουμε πλήρες ιστορικό, αν δεν κάνουμε ανάλυση προσώπου (Face Analysis), έλεγχο μικροβιώματος (ενδογενούς και εξωγενούς), διερεύνηση τυχόν παραγόντων που δημιουργούν στρες, δεν μπορούμε να κάνουμε καμία θεραπεία.

Οι Sulzberger και Zaidens, που μελέτησαν την επίδραση της ακμής στην ανθρώπινη ψυχολογία το 1948, κατέληξαν στο χαρακτηριστικό συμπέρασμα ότι “δεν υπάρχει άλλη πάθηση από την ακμή στους νέους, που να προκαλεί περισσότερα ψυχικά τραύματα, αίσθημα ανασφάλειας, έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ γονιών και παιδιών και αίσθημα κατωτερότητας”.

Η σύγχρονη θεραπεία της ακμής στο πρόσωπο και στο σώμα έχει τρεις στόχους: την αντιφλεγμονώδη δράση,    την κερατόλυση για την απελευθέρωση του εγκλωβισμένου σμήγματος εξαιτίας της απόφραξης των πόρων και, τέλος, τη ρύθμιση του σμηγματογόνου αδένα. Συνεπώς, επιδιώκει την αποκατάσταση της υγείας του δέρματος στους σμηγματογόνους πόρους, η οποία επιτυγχάνεται με την εξισορρόπηση της παραγωγής σμήγματος, την απομάκρυνση των νεκρών κερατινοκυττάρων και την «εξόντωση» του P. Acnes.

Το κυριότερο είναι η αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν τα παραπάνω συμπτώματα. Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα στον τομέα της Κοσμετολογίας και της Ιατρικής Αισθητικής, για την αντιμετώπιση της ακμής συστήνονται συνδυαστικές τοπικές θεραπείες χωρίς φάρμακα οι οποίες δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα και είναι οι μόνες χωρίς παρενέργειες. Πιο συγκεκριμένα,

Απολέπιση με αυτόλογο peeling, όπως σαλικυλικό οξύ, μαντελικό οξύ, AHA, TCA, Kojic Acid

Τα peelings χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της ακμής για την αντιφλεγμονώδη δράση των δραστικών συστατικών τους, τα οποία βοηθούν την απομάκρυνση του εγκλωβισμένου σμήγματος από το σμηγματογόνο πόρο, αποξηραίνουν τις φλύκταινες, και μειώνουν τη φλεγμονή. Για τις ουλές από την ακμή ακολουθούνται διαφορετικά πρωτόκολλα peelings.

Φωτοδυναμική θεραπεία (LED & IPL)

Το φως των LEDs στα 400 με 460 nm έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα της ακμής, αφού οξειδώνει και καταστρέφει το μικρόβιο P. Acnes.  Η χρήση του παλμικού φωτός IPL για τη θεραπεία ακμής στηρίζεται στην ίδια επιστημονική θεώρηση, αλλά με περισσότερα μήκη κύματος που δρουν σε συνέργεια καταστρέφοντας το P. Acnes και αποδυναμώνοντας τον τριχοσμηγματογόνο θύλακα, ελέγχοντας την παραγωγή σμήγματος.

Ραδιοσυχνότητες (RF)

Οι ραδιοσυχνότητες μειώνουν το μέγεθος του τριχοσμηγματογόνου αδένα, έχουν αντιβακτηριδιακή δράση και μπορούν να βελτιώσουν μέχρι και την κυστική ακμή, χάρη στην ελεγχόμενη ροή των ηλεκτρονίων.

Plasma Light Method

Η τεχνολογία Plasma Light Method έχει εξαιρετικά και άμεσα αποτελέσματα τόσο στην ήπια όσο και στην ενεργό ακμή. Είναι μία νέα τεχνολογία που εκπέμπει ουδέτερο, χαμηλής θερμοκρασίας πλάσμα στο δέρμα, με σκοπό να επηρεάσει τους βιολογικούς μηχανισμούς και να προκαλέσει συγκεκριμένες κυτταρικές αντιδράσεις, οι οποίες ενεργοποιούν τους φυσικούς μηχανισμούς κυτταρικής αναδόμησης κι επιδιόρθωσης. Είναι ιδαίτερα ωφέλιμη στην αντιμετώπιση της ακμής, καθώς πετυχαίνουμε αποτελεσματική απολέπιση του δέρματος, αποκατάσταση των ιστών, βελτίωση της υγείας και της ομαλής λειτουργίας του και ενεργοποίηση της ανοσίας και της αντίστασης των ιστών στους οξειδωτικούς παράγοντες.

Η τεχνολογία plasma light έχει εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμη και στην ενεργό ακμή. Η ηλεκτρική εκκένωση που προκαλεί επιφέρει ένα πλήθος ενεργειακών μεταβολών, όπως είναι η επαναρύθμιση του ηλεκτρικού δυναμικού της κυτταρικής μεμβράνης, η μείωση της φλεγμονής, η αύξησης της αιματικής κυκλοφορίας και οξυγόνωσης και η επαναφορά του pH του δέρματος στα φυσιολογικά του επίπεδα. Με τον τρόπο αυτό, πετυχαίνουμε την εξόντωση του P. Acnes και την αποκατάσταση του μικροβιώματος στο ακνεϊκό δέρμα.

QuantumTherapy (Ηλεκτρομαγνητικά πεδία) Bemer και BRT

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική τους δράση στην ακμή. Δημιουργούν εκατομμύρια δυναμικές πάνω στο δέρμα, οι οποίες, με τη σειρά τους, δημιουργούν ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα, παρέχοντας ενέργεια (ATP) και φυσικά καλύτερη αιματική κυκλοφορία και οξυγόνωση. Επαναφέρουν το πολύ όξινο pH του δέρματος στα φυσιολογικά επίπεδα και επομένως, επιδρούν στο P. Acnes και το καταστρέφουν. Επιπλέον, επιδρούν στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπιδίων και ρυθμίζουν  την παραγωγή σμήγματος, προστατεύουν από την υπεροξείδωση των λιπιδίων και τη γλυκοζυλίωση του δέρματος, εξασφαλίζοντας καλύτερη επούλωση. Επιδιορθώνουν, λοιπόν, τις βλάβες σε επίπεδο DNA και δρουν ευεργετικά στην αντιμετώπιση της ακμής και την αποκατάστασή της.

Ρυθμίζουμε τις αιτίες που προκαλούν την ακμή.

  1. Η υγεία της εντερικής χλωρίδας συνδέεται με την υγεία του δέρματος. Κακή γαστρενετερική υγεία σχετίζεται με την ακμή μέσω του λεγόμενου άξονα εντέρου-εγκεφάλου-δέρματος. Διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη διαταράσσει τη χλωρίδα του εντέρου και (μέσω του mTOR μηχανισμού) προάγει την υπερπαραγωγή σμήγματος στο δέρμα και την αλλαγή του μικροβιώματός του.
  2. Επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η συχνή κατανάλωση γάλακτος μπορεί να έχει επιβαρυντική επίδραση στην εμφάνιση της ακμής. Πιο συγκεκριμένα, οι διάφορες ορμόνες που περιέχει το γάλα (και όχι τα λιπαρά των γαλακτομικών προϊόντων) πυροδοτούν την έντονη ακμή.
  3. Ακατάλληλα καλλυντικά προϊόντα με ακατάλληλο pH και χρήση make up σε καθημερινή βάση διαταράσσουν την υγεία του δέρματος, προκαλούν αλλαγή του μικροβιώματος και δημιουργούν φλεγμονή στο δέρμα. Όταν το pH στο δέρμα με την εφαρμογή ακατάλληλων καλλυντικών προϊόντων γίνεται 6,8, διαταράσσεται η φυσιολογική ισορροπία των μικροργανισμών του δέρματος και ενεργοποιείται το παθογόνο P. Acnes.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.