Μηχανισμοί Άμυνας του Δέρματος

Μηχανισμοί Άμυνας του Δέρματος

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας. Οι μηχανισμοί με τους οποίους λειτουργεί είναι για όλους ο ίδιος. Όμως, το δέρμα για τον καθένα μας ξεχωριστά είναι μοναδικό, όπως ακριβώς μοναδικό είναι και το DNA μας. Και αυτό συμβαίνει λόγω του μικροβιώματος.

Το δέρμα αποτελείται από δύο στιβάδες, με την επιδερμίδα να βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το μικροβίωμα του δέρματος είναι το ίδιο με τον όξινο μανδύα. Στην πραγματικότητα, το υγιές δέρμα διαθέτει τρία διαφορετικά επίπεδα προστασίας – άμυνας ενάντια στο περιβάλλον:

  • το μικροβίωμα του δέρματος (ή μικροχλωρίδα του δέρματος),
  • τoν όξινο μανδύα (acid mantle) και
  • τον υδρολιπιδικό φραγμό (lipid barrier).

Οι τρεις αυτοί μηχανισμοί λειτουργούν συνεργιστικά ενάντια στις επιθέσεις που δέχεται το δέρμα από διάφορες αιτίες , όπως μολύνσεις, ερεθιστικοί παράγοντες, αφυδάτωση (διαδερμική απώλεια νερού) και φυσικά από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία, η ρύπανση και οι ελεύθερες ρίζες.

Μόνο όταν γνωρίζουμε τους φυσικούς μηχανισμούς προστασίας του δέρματος, μπορούμε να τους ενισχύσουμε, αυξάνοντας την επιδιορθωτική ικανότητα των κυττάρων . Έτσι, μόνο απολαμβάνουμε υγιές, σφριγηλό και λαμπερό δέρμα.