Τί pH έχουν τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στην καθημερινή σας ρουτίνα;

Τί pH έχουν τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στην καθημερινή σας ρουτίνα;

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τί pH έχουν τα καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιείτε;

Τι είναι το pH;

Τo pΗ προέρχεται από το “Potential Hydrogen” και έχει να κάνει με την όξινο-αλκαλική αναλογία μιας ουσίας.

Οτιδήποτε από το χώμα στο έδαφος, το φαγητό μας μέχρι και το νερό που πίνουμε έχει ένα επίπεδο pH. Η κλίμακα του pH κυμαίνεται από 0 ως το 14 και σχετίζεται με το πόσο όξινη ή αλκαλική είναι μία ουσία. Το 0 είναι το πιο όξινο, το 14 είναι το πιο αλκαλικό και το 7 είναι ουδέτερο. Όσον αφορά το επίπεδο pH της επιδερμίδας μας κυμαίνεται σε γενικές γραμμές μεταξύ 4.5 με 5.5, που σημαίνει ότι είναι ελαφρώς όξινο.

Κατά τη γέννησή μας, η επιδερμίδα μας έχει φυσιολογικά ουδέτερο pH. Ύστερα από μερικές εβδομάδες, αυτό μετατρέπεται σε όξινο. Όσο μεγαλώνουμε, το pH της επιδερμίδα μας τείνει να αυξάνεται, αν και πάντα θα παραμένει ελαφρώς όξινο. Γι’ αυτό η τιμή του pH στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας μας παίζει καταλυτικό ρόλο στην αντιγήρανση.

Ποια επίπεδα του pH είναι ασφαλή για το δέρμα σας;

Το δέρμα μας είναι ελαφρώς όξινο λόγω της ανάγκης του μας προστατεύσει από τα στοιχεία της φύσης. Η φυσική του προστατευτική μεμβράνη είναι όξινη για το λόγο ότι του δίνεται έτσι η δυνατότητα να καταπολεμά τις μολύνσεις, τους ρύπους και άλλους βλαβερούς παράγοντες. Συνεπώς, όταν το δέρμα εκτίθεται σε αλκαλικά προϊόντα ή όταν οι διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες (όπως ο ήλιος, το νερό ή η ρύπανση κτλ) μεταβάλλουν το φυσιολογικό του pH, αυτό έχει την τάση να γίνεται ξηρό, πιο ευαίσθητο ή και να ξεφλουδίζει.

Όταν διαλέγουμε καλλυντικά προϊόντα, τα επίπεδα του pH είναι αυτά που θα επηρεάσουν τον τρόπο που θα αντιδράσει η επιδερμίδα μας. Ένα καλλυντικό προϊόν – είτε είναι makeup, ενυδατική κρέμα ή αντηλιακό – με αλκαλικό pH όχι μόνο θα έχει δυσάρεστη αίσθηση, αλλά υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει ερεθισμό ή μακροχρόνια βλάβη στην επιδερμίδα σας.

Η επανειλημμένη καθημερινή χρήση ακατάλληλων προϊόντων περιποίησης τα οποία είναι υπερβολικά αλκαλικά μπορεί επίσης να επηρεάσει τα ένζυμα της επιδερμίδας. Για παράδειγμα, τα ένζυμα που ευθύνονται για τη διάσπαση του κολλαγόνου αναπτύσσονται σε αλκαλικό περιβάλλον και, επομένως, ενεργοποιούνται όταν η επιδερμίδα είναι εκτεθειμένη σε αλκαλικά προϊόντα. Αυτή η διάσπαση του κολλαγόνου μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση και ρυτίδες, απώλεια σφριγηλότητας ή ακόμα και έκζεμα! Οπότε, η καθημερινή χρήση καλλυντικών προϊόντων με το σωστό pH είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση των επιδιορθωτικών μηχανισμών του δέρματος, για την υγεία του και φυσικά την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης.

Τί pH έχουν τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στην καθημερινή σας ρουτίνα;

Όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε και συστήνουμε στο Derma Care Center και τώρα και στο eshop μας έχουν στόχο να διατηρούν το pH της επιδερμίδας σας στα υγιή επίπεδα, δηλαδή 4.00-5.5, για να απολαμβάνετε υγιές, νεανικό και λαμπερό δέρμα.