Summer Peels
Oι βλάβες που επιτελούνται το καλοκαίρι στo δέρμα είναι πιο οξειδωτικές από αυτές που γίνονται το χειμώνα. Και αυτό γιατί το φως της ημέρας έχει σχεδόν διπλάσια διάρκεια και ο τρόπος ζωής μας το καλοκαίρι μάς εκθέτει περισσότερο στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Η κύρια βλάβη από την υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία είναι ότι αποδομούνται το κολλαγόνο, η ελαστίνη και άλλα δομικά στελέχη του δέρματος, με αποτέλεσμα να επέρχεται χαλάρωση και να εμφανίζονται ρυτίδες. Οι σμηγματογόνοι και οι ιδρωτοποιοί αδένες υπερλειτουργούν, γεγονός που επιφέρει αύξηση της λιπαρότητας. Επιπλέον, τα μελανοκύτταρα διεγείρονται λόγω της οξείδωσης και της φλεγμονής. Ενεργοποιείται έτσι ο προστατευτικός μηχανισμός του δέρματος να παράγει μελανίνη αλλά δυστυχώς ανομοιόμορφα και γι’ αυτό έχουμε τις υπερμελαγχρώσεις.
H ηλιακή λοιπόν ακτινοβολία, διεγείρει τα μελανοκύτταρα να παράγουν μελανίνη. Γιατί, όμως, έχουμε ανομοιόμορφη παραγωγή? Διότι η ηλιακή ακτινοβολία είναι αθροιστική. Το μελανοκύτταρο όσο γερνάει δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στο εξωτερικό – οξειδωτικό περιβάλλον και έτσι αυτό το αντιλαμβάνεται ως φλεγμονή.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα το δέρμα μας να γίνεται θαμπό, χαλαρό, να εμφανίζει περισσότερες ρυτίδες, μελαγχρωματικές βλάβες κλπ.
Η μεταμόρφωση του δέρματος ξεκινά αποκαθιστώντας την υγεία του δέρματος και τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, οι θεραπείες το καλοκαίρι χρειάζεται να είναι πιο εντατικές, καθώς έχουμε διπλάσιες οξειδωτικές βλάβες και επιβάλλεται να χρησιμοποιούμε summer peels με φωτοπροστατευτικές –μελανορυθμιστικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τέτοια είναι το λακτικό όξύ, το σαλικυλικό, το μαντελαϊκό, το πυρουβικό, το Idebenone Complex κ.ά., αποφεύγοντας το γλυκολικό, καθώς διεγείρει τα μελανοκύτταρα.
Τα summer peels συνδυάζονται αποτελεσματικά με τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως τη Fractional Φωτοθεραπεία με τεχνολογία LED, η οποία στοχεύει στην τμηματική διέγερση του κυττάρου, δίνοντάς του ενέργεια με διάφορα είδη μήκους φωτός μέσω της ενεργοποίησης των φωτοϋποδοχέων του δέρματος.